Een nieuw bestuur en een nieuwe website

De website van de Nederlandse stichting is dit jaar geheel vernieuwd. We hebben een nieuw adres gekregen: www.greenheritagefundsuriname.nl. Op deze website vindt u alle relevante informatie over de stichting en natuurlijk het laatste nieuws. We hebben het doneren vergemakkelijkt: u kunt nu ook via ‘iDEAL’ een donatie doen voor de stichting. Ook de website in Suriname is geheel vernieuwd, zie https://greenfundsuriname.org.

In 2019 is een nieuw bestuur voor Green Heritage Fund Suriname in Nederland aangetreden. Wij zijn: Mirjam Burkhard (voorzitter), Ellen Raadschelders (secretaris), Sonnia Elstak-Ramdhani (penningmeester), Carola Poley (bestuurslid) en Miriam Akrum (bestuurslid). Wij zetten het werk met veel enthousiasme voort en willen hierbij het oude bestuur nogmaals hartelijk danken voor alles wat zij in de afgelopen jaren voor de stichting hebben gedaan.

Als eerste willen we graag onze voorzitter Mirjam introduceren. Zij is al sinds 2015 verbonden aan GHFS. 

Mirjam, hoe ben je bij Green Heritage Fund Suriname (hierna GHFS) terecht gekomen? 

De bekende weg, Monique behoort tot mijn vriendenkring en ik had al veel over haar enthousiaste en goede werk voor het milieu in Suriname gehoord. In 2015 was ik in Suriname en ging toen langs bij het luiaardopvangcentrum, dat Monique in die tijd nog bij haar huis in Paramaribo runde. Ze vroeg me om het onderzoek naar zeekoeien in Suriname voort te zetten. Daar is het niet bij gebleven: ik heb bij veel verschillenden projecten meegeholpen, zoals het opzetten van het nieuwe luiaardopvangcentrum in Saramacca, het opzetten en uitvoeren van een dolfijnensurvey, het helpen bij het uitzetten van luiaards in het wild, het organiseren van bijeenkomsten over milieu-aangelegenheden in Suriname, het bemannen van de stand van Green Heritage Fund op de jaarbeurs in Suriname, de voorbereiding van de Ocean Cleanup, en ja, ook de opknapbeurt van de steiger te Leonsberg.

Waarom wil jij je voor deze stichting inzetten? 

Wat ik vooral bewonder aan deze stichting is de integere wijze waarop medewerkers en vrijwilligers met hart en ziel een steentje bijdragen aan het beschermen en behouden van de natuur in Suriname. En wat ik bijzonder belangrijk vind, is de educatieve rol die Green Heritage Fund Suriname hierin vervult.

En wat is je ambitie? 

Ik hoop dat we hier vanuit Nederland ervoor kunnen zorgen dat er voldoende fondsen zijn om de voortzetting van het opvangcentrum te Saramacca te garanderen. Maar mijn grootste droom is dat we voldoende fondsen genereren om educatieve en onderzoeksprojecten te kunnen financieren. De kleine vaste groep medewerkers bij Green Heritage Fund bestaat uit ambitieuze jonge Surinamers die mij hoop geven dat er altijd mensen zullen zijn die zich blijven inzetten voor het beschermen van het milieu en de natuur. En daarvoor kunnen zij alle steun van ons gebruiken.

Mirjam is iemand die graag concrete resultaten wil bereiken. In 2018 maakte ze zich hard om de steiger bij Leonsberg te repareren. Deze steiger wordt door GHFS intensief gebruikt. Het is de vertrekplaats voor de boten waarmee de dolfijnenmonitoring wordt uitgevoerd. Maar de steiger wordt ook gebruikt door Surinamers die de rivier willen oversteken naar Rust en Werk en andere plantages aan de Commewijnerivier, en niet in de laatste plaats door heel veel toeristen, die vanaf Leonsberg vertrekken voor een trip naar Nieuw Amsterdam, Frederiksdorp of Braamspunt. Op zondagochtend kunnen bezoekers meevaren met medewerkers van Green Heritage Fund en het monitoring programma van dichtbij meemaken. Ze krijgen dan informatie over de dolfijnen die in de monding van de rivier leven en kunnen deze vaak ook van dichtbij zien opduiken. Een aanrader voor u als u op bezoek bent in Suriname. U kunt hierover contact opnemen met Green Heritage Fund in Suriname per telefoon (+597) 437533 of via info@greenfundsuriname.org. Meer informatie vindt u op hun website.