Om alle programma’s goed te laten verlopen, moet er ook achter de schermen van alles worden geregeld. Shanifa is de jongste medewerker van Green Heritage Fund Suriname. Ze studeerde Bosbouw en Toerisme aan het Natuurtechnisch Instituut (Natin), een middelbare beroepsopleiding in Paramaribo. “Al toen ik op school zat wilde ik graag voor GHFS werken”, vertelt Shanifa. “De school heeft een lijst van organisaties waar wij met onze studie terecht kunnen en daar stond GHFS ook op. Toen al vond ik het werk dat GHFS doet heel belangrijk en leuk. Ik begon met vakantiewerk, en later liep ik er stage.” In haar tweede stage in 2018 voerde ze een onderzoek uit naar het belang van schildpadtoerisme voor de economie. Na haar afstuderen vorig jaar kon ze voor GHFS aan de slag als officemanager en veld assistent. Ze werkt nu ruim een jaar bij GHFS, doet de financiële administratie voor de projecten en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt.
Voor het Xenartha programma houdt Shanifa bij wat er met alle dieren gebeurt die binnenkomen: “Voor ieder dier is er een sheet waarop bijvoorbeeld staat hoe het dier heet, waar het gevonden is, en wat er met het dier aan de hand is. Van alle dieren houden we bij of ze medische zorg nodig hebben en opgevangen moeten worden, wanneer ze weer worden uitgezet in het bos of dat ze overlijden en gecremeerd worden. Ik koop de voeding voor de dieren in Paramaribo, en ik verzorg de dieren die op kantoor zijn.”
Shanifa is trots op het archief dat ze heeft gemaakt, een enorme klus: “Alle stukken moesten na de verhuizing nog gesorteerd worden en ik heb alles – duizenden documenten – op de vloer gelegd en één voor één naar project en naar naam gesorteerd, gedigitaliseerd en voor iedereen makkelijk vindbaar gemaakt. Nu kan iedereen alles goed vinden. Het was heel veel werk ik was er zeker een heel jaar mee bezig.”
Maar het werken in het veld vindt Shanifa nog altijd het allerleukst. “Ik bereid de bezoeken aan de districten goed voor, zodat het vervoer en overnachtingen goed zijn geregeld, en dat alles netjes klaar ligt. En in het veld assisteer ik de projectcoördinatoren met hun metingen. Op Braamspunt (een zandtong in de monding van de Surinamerivier) heb ik bijvoorbeeld geassisteerd bij het zeeschildpaddenproject. Daar hebben we de zeeschildpadden goed gemonitord en bijvoorbeeld geteld hoeveel eitjes er uitkomen en welke bedreigingen er voor de dieren zijn. Helaas hebben we vanwege de Covidcrisis de afgelopen twee maanden het veld niet kunnen bezoeken.”
Shanifa is blij en trots om voor GHFS te werken. In de toekomst droomt ze ervan om verder te kunnen studeren, en daarnaast dat Green Heritage Fund Suriname zal kunnen blijven groeien en er altijd projecten zijn: “Laten we allemaal werken aan een gezonde, schone en duurzame omgeving, dat is mijn boodschap!” En voor Nederlanders: “Als je ooit eens in Suriname bent, maak een afspraak via ons info adres en kom naar het centrum! Daar zul je zeker geen spijt van hebben.”